boxed
color
#666666
http://uppsalahundcenter.se/wp-content/themes/anya-installable/
http://uppsalahundcenter.se/
#ff6600
style2

Om Lena

Lena Carlsson

Uppsalas första hundpsykolog

Jag heter Lena Carlsson och är en erfaren och aktiv hundpsykolog. Jag har varit verksam i Uppsala sedan 1980. Sedan 1994 arbetar jag enbart som hundpsykolog.

Jag är känd från P4 Radio Uppland där jag pratat hund i många år.

Jag har varit tokig i djur sedan jag var barn och har alltid jobbat med djur. Jag är utbildad djurvårdare. När jag var 13 år fick jag en labbe och lärde honom mycket konster, att klättra och balansera, vilket inte var vanligt på den tiden. Han var min bästa kompis! Efter det är jag helt inne på hundar och hundträning!

Sen har jag tagit över två vuxna och en halvvuxen hund och haft sex valpar från 8 veckors ålder. Alla hanhundar. Då jag har två eller ibland haft tre samtidigt hinner man med ganska många hundar! Den första egna var en blandras mellan labbe och pointer, sen har jag haft tre kerry blue terrier, en löwchen och nu har jag nummer tre och fyra av rasen pumi. Det är väldigt intressant och lärorikt att se deras kommunikation och samspel. Man lär sig väldigt mycket av det!

För mig är samarbete i vardagen, det viktigaste i relationen man har med sin hund! Jag brinner för att hunden ska fungera i samhället och vill man kunna  ha hunden lös, måste man lägga ner mycket tid på träning. Man måste få hunden att välja en själv! Man måste göra sig värd kontakten, så att hunden tycker att man är den bästa i världen att vara med! Vi ska ta initiativ till olika aktiviteter och lekar, kela och gosa med den, och vara tryggheten i deras liv! Allt man lär hunden ska hunden se som lekar.

Många hundar jag träffar kan en massa konster och trix, vilket är jättebra, och väldigt bra aktivering, men det gäller att hunden kan utföra det även vid störningar och inte i bara i brist på  annat.

I mitt arbete med problemhundar ser jag att det ofta brister i kontakten mellan hunden och ägaren, och att hunden inte heller fått lära sig hur den ska uppföra sig. Hunden lyssnar och lyder på sina villkor, men om det dyker upp något intressantare kan hunden välja det. Vi måste sätta upp gränser och ramar också. Precis som man gör med barn. Då får man en hund som man kan ge mer frihet!

Alla mina hundar har varit glada och lydiga och kunnat gå lösa i princip överallt. Och då menar jag inte lösa fotgående, utan helt fria. Alla har också gått fint i koppel utan att dra.

Jag är utbildad instruktör och hundpsykolog av Anders Hallgren. Världens första hundpsykolog och mannen som ”uppfann” hundpsykologin. Jag startade min utbildning 1977, och har jobbat med kurser och problemhundsträning sedan 1980.

1986 startade jag agility i Uppsala på Sveriges tredje agilitybana. Jag utbildade mig också samma år till agilitydomare, och har sedan dess haft kurser, tävlat och dömt agility! Alla hundar borde få hålla på med agility!

1995 vidareutbildade jag mig till Service och signalhundsinstruktör. Jag har gått kurser för etolog Lars Fäldt och många andra kurser och föredrag och håller mig uppdaterad på de senaste rönen. Jag har också ställt ut hundar sen 1980 och gått kurser i handling, något jag också har kurser i!

 

 

default
Loading posts...
link_magnifier
#000000
on
fadeInDown
loading
#000000
off